Om mig

Om mig

De senaste fyra åren har jag spenderat som heltidsproffs i Storbritannien, ett år för Team Sprocket och tre år för Team UK Youth. Dessa åren har varit extremt lärorika och utvecklat mig, både som cyklist och person.
Under min tid i Storbritannien bodde jag i Brynna utenför Cardiff, Tetbury och på ön Jersey. Vintern 2013 flyttade jag hem till Sverige och tillsammans med min flickvän Josefine och 2014 representerade jag Team Firefighters Upsala, ett år som jag mest vill glömma, finns en del positivt men det mesta är negativt.
Nu ser jag verkligen fram emot 2015 och satsningen jag gör tillsammans med Team Tre Berg – Bianchi.

1993, var jag drygt fyra år gammal och skulle lära mig cykla.
Efter många tappra försök att lära sig cykla utan stödhjul fick jag plötsligt nog, kastade cykeln i en rododendronbuske och lovade dyrt och heligt med hela min vokabulär att jag minsann aldrig skulle gränsla cykeln igen. Någonsin.
21 år senare i livet och med 18 tävlingssäsonger som cyklist bakom sig har jag nu ändrat inställning kan man säga. Han valde att lära mig cykla. Det var nog tur med facit i handen.
Som 15-åring kom jag in på Cykelgymnasiet i Skara, läste Elprogrammet parallellt med cyklingen. Gjorde så i fyra år för att kunna optimera både studierna och tävlandet med landslag och team. Då var det fortfarande Mountainbike som gällde.

Sista året på gymnasiet började verkligheten komma ikapp och jag ställdes inför ett några stora beslut, att satsa på cykel eller att börja jobba och ta cyklingen som en hobby.
Landsvägscyklingen blev en allt större del och en dag låg det ett kontrakt med ett brittiskt landsvägsteam på bordet. En möjlighet att får cykla på heltid.

Då blev valet enkelt. Efter att ha vigt de senaste 11 åren åt cyklingen så var detta det självklara valet. Att ta tag i möjligheten och skaka det så hårt som möjlig för att får ut hundra procent av vad som erbjöds.

Magnus Bäckstedt var en stor del i min karriär från det ögonblicket han skrev på kontraktet i England. Det innebar att bo utomlands, tävla och träna med cyklister som var många nivåer bättre och erfarnare. Här gällde det att lära sig snabbt.

Ett år senare var Formula 1 legenden, Nigel Mansell ägare av laget och villkoren, målen och inställningen trappades upp ytterligare. Detta medförde mer press men också större möjligheter för förbättring såsom vindtunneltester, personlig tränare och analysering av träningsfiler med mera. Detta är något som verkligen har hjälpt mig.

87mastered-raws

 

Niklas blev kvar i England i fyra säsonger och hade sin bästa säsong 2013 tillsammans med Team UK Youth och F1 legenden Nigel Mansell som stallchef. Nivån höjdes på alla plan, träning tävling och noggrannheten ökade markant vilket också gav resultat.

 

Tävlingsresultat:

 • 2 st SM silver Kortbana 2013/2014, SWE
 • 1a Leazies Crit, Newcastle, UK
 • 1a Tour Series Redditch
 • 3a London Nocturne, UK
 • 3a Tour of Reservoir 2009/2013, UK
 • 7a GP Lillers, Frankrike
 • 34a VM Fort Wiliams, Skottland
 • 11 EM Cappadocia, Turkiet
 • 1a U6 Cycle Tour, SWE
 • 2a Abergavenny Crit, UK
 • 2a Circuit of Fens, UK
 • 1a Jönköpings varvlopp 2013
 • 1a Tour of Jämtland Bergspristävling 2012

 

Om mig

_________________________________

NIKLAS GUSTAVSSON
___________________________________

–  FÖDD  –
1989.01.28
–  VIKT  –
70kg (+/- 1kg)
–  LÄNGD  –
184 cm
–  SKOSTORLEK  –
43EU
–  BOR  –
Varberg
–  TEAM  –
TEAM TRE BERG – BIANCHI
___________________________________

INSTAGRAM

TWITTER